PRZYSTAWKI ZIMNE *
PRZYSTAWKI GORĄCE * SAŁATKI *
ZUPY * RYBY I OWOCE
MORZA * MIĘSA *
DZICZYZNA I DRÓB *
STEKI * DANIA JARSKIE *
DESERY
PRZYSTAWKI ZIMNE
- Wędzony łosoś norweski (najwyższej jakości) nadziewany sałatką z
kraba, podany z marynowanym jabłkiem i tostem melba 40 pln
- Węgorz i łosoś wędzony, owinięty w glonach morskich, podany na
marynowanej rzodkwi i sojowym vinaigrette 30 pln
- Śledź holenderski garnirowany cebulką, podawany z sosem ravigotte,
tostem melba i 2cl wódki Bols 20 pln
- Carpaccio - z polędwicy wołowej na sosie pesto, z parmezanem i
kaparami 40 pln
- Filet z sarny marynowany w okowicie ze śliwek, podany jak carpaccio
50 pln
do góry
PRZYSTAWKI GORĄCE
- Ravioli faszerowane kaczą wątróbką w sosie Port, podane ze świeżym
mango, kiwi i smażonym bekonem 65 pln
- Filet z przepiórki w sosie śliwkowym, wykończony smażonym porem i
bekonem 50 pln
- Vol-au-Vent z kurczakiem i borowikami, aromatyzowanym spiss cumin i
świeżym chilli, zapiekany mozarellą i palonymi porami 20 pln
- Małże św. Jakuba - smażone na oliwie z orzecha włoskiego z „Tapenade”,
z avocado, czarnymi oliwkami i szalotką 40 pln
- Gambas „Pil Pil” (słynne hiszpańskie danie) - gambas smażony na
oliwie z oliwek, z czosnkiem i pietruszką, pikantnym chilli, serwowane z
chlebem Całalan 55 pln
do góry
SAŁATKI
- Lekka sałatka z ziół i mieszanych sałat, skropiona oliwą extra
vergine, sokiem limonowym i miodem spadziowym, podana na grzankach z
guacamolle 25 pln
- Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu), cząstek z pomarańcza i fety,
podana z dużymi oliwkami z Toskanii i hiszpańską białą cebulą, z ciemnym
balsamicznym vinaigrette
30 pln
- Sałatka „Avignon” - mix sałat i ziół z musztardowo balsamicznym
vinaigrette i grzanką ze świeżego sera koziego „Chevroux” 30 pln
- Sałatka z cykorii i sera roquefort, z orzechami włoskimi, świeżą
kolendrą i colmans vinaigrette 25 pln
- Mała sałatka z „Foie Grass”, flambirowanych cydrem winogron,
serwowana z grillowaną świeżą nektarynką, dopełniona malinowym
vinaigrette, podana z kieliszkiem - Domanie de La Foret A.C. Sauternes
80 pln
do góry
ZUPY
- Chilijska zupa z węgorza, gotowana na pomidorach i czerwonym winie
15 pln
- Polski żur kiszony na borowikach, podany z własnej roboty białą
kiełbasą, jajkiem przepiórczym, aromatyzowany świeżym majerankiem 15 pln
- „Bouillabaisse”- słynna zupa rybna z Marsylii podana z grillowanymi
rybami i owocami morza, grzankami z pastą „rouille” 1 porcja 25 pln 2
porcje 45 pln
- Zupa grzybowa z borowików 25 pln
- Zupa z ogona, z sherry 15 pln
do góry
RYBY I OWOCE MORZA
- Parzony filet z dorsza (180g) podany z serem cheddar, smażonymi
krewetkami, selerem, czosnkiem z tłuczonymi ziemniakami 55 pln
- Sola Dover a'la Mouniers podawana z ziemniakami gotowanymi i zieloną
sałatą
(serwowane przy stole) cena dnia
- Krewetki Black Tiger w czerwonym sosie curry, z mlekiem kokosowym,
świeżymi owocami, sambal oelek, podane z tajskim ryżem „Pandan” i
smażoną na ostro fasolą 80 pln
- Rolada z ryby maślanej, nadziewana lekko podwędzonymi małżami
nowozelandzkimi, serwowana w sosie dziewiczym, ułożona na puree
ziemniaczanym, aromatyzowanym truflami, dopełniona grilowanym świeżym
ogórkiem 55 pln
- Filet z piotrosza (St` Peter) owinięty w szynce parmeńskiej, duszony
w maśle aro matyzowanym czosnkiem, podany w puszystym sosie pomarańczowo
- bazyliowym, serwowany z risotto doprawionym koprem włoskim, dopełniony
spaghetti z młodej marchwi 65 pln
do góry
MIĘSA
- Nowozelandzki kotlet jagnięcy (4 sztuki), zapiekany musztardą Dijon
i pietruszką, wykończony sosem z czerwonego wina, serwowany z cykorią
pieczoną z szynką i serem w beszamelu, podany z ziemniakami Poire
Williams 80 pln
- Filet wieprzowy w sosie kremowym, podawany z szalotkami i
zapiekanymi ziemniakami pommes gratiné 50 pln
- Filet z polędwicy wołowej (180-200g), podawany ze smażonymi
borowikami w sosie Armagnac, smażonym koprem włoskim (fenkułem) z
jabłkiem i ziemniakami carré 75 pln
- Chateaubriand (300 g) – z sosem Bernaisse, podawane z pommes gratiné
i sałatką 1 porcja 70 pln 2 porcje 120 pln
- Paillard z cielęciny w sosie z sera gorgonzola, z risotto funghi,
podana ze smażonymi pomidorkami sherry, balsamico, oliwą z oliwek i
rozmarynem 70 pln
do góry
DZICZYZNA I DRÓB
- Filet z piersi bażanta, smażony z bekonem w sosie z czerwonego wina,
serwowane, z pommes gratiné i czerwona kapustą 45 pln
- Comber z królika z flambirowanym concasse z pomidora, podany na
szparagach
z kurkami w śmietanie i pommes gratiné 60 pln
- Zrazy z dzika, nadziewane kurkami marynowanymi w czosnku,
miodzie i chilli, w sosie z żubrówki, ułożone na rosti, dopełnione
konfiturą z czerwonej cebuli i ragout z bakłażana 60 pln
- Kotleciki z kostką z sarny w sosie naturalnym, aromatyzowanym
czerwonym winem i rozmarynem, serwowany z papryką zapiekaną kremem z
sera koziego i orzechów laskowych, i tłuczonymi ziemniakami 110 pln
- Filet z kozicy w sosie z dziczyzny, podany z puree
ziemniaczano-pomidorowym i szpinakiem 70 pln
- Kaczka pieczona po Gdańsku, podana z czerwoną kapustą, pieczonym
jabłkiem i ziemniakami po polsku 65 pln
do góry
STEKI
- Stek T-Bone z guacamolle (pasta z avocado), sałatką Coleslaw i
pieczonym ziemniakiem 85 pln
- Południowoamerykański ,,Ribeye'' ułożony na ziemniakach „gratiné”,
serwowany z sosem z czerwonego wina i czosnku, i sałatą z vinaigrette 60
pln
- Australijski striploin (antrykot) z guacamolle (pasta z avocado),
sałatką Coleslaw i pieczonym ziemniakiem 70 pln
do góry
DANIA JARSKIE
- Papardelle a'la Norma - makaron Papardelle, pomidory, oliwa z
oliwek, bakłażan, czosnek, bazylia, serwowane z serem Ricotta 25 pln
- „Käse Soufflé In Tomato”- pomidor faszerowany serem „Gruyerre Käse”,
podany na spaghetti warzywnym z pesto , z bazylii ) 20 pln
- Risotto Funghi – (ryż risotto, borowiki, chińskie grzyby ,,mun'',
białe wino, pietruszka i parmezan ) 25 pln
do góry
DESERY
- Creme brullé, aromatyzowany trawą cytrynową 15 pln
- Gorąca sałatka ze świeżych owoców pod zapiekanym zabajone,
aromatyzowanym amaretto, dopełniona czekoladą 30 pln
- Tarta cytrynowa, podana na sosie anglaise, dopełniona sorbetem a`la
minute z porzeczek 30 pln
- Banana Split Fantasy”- smażony banan flambirowany „Drambuie”, podany
z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, z sosem czekoladowym 30 pln
- Lody cebulowe podane z karmelem i pistacjami 15 pln
- Lody (5 gałek według wyboru- ananas, brzoskwinia, cebula, bazylia,
wanilia, czekolada), podane w cukrowym waflu 15 pln
do góry
|